Draaigatje

Het mediterraan draaigatje komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa. De laatste paar jaar is het draaigatje echter ook in ons land aangetroffen. Dit zorgde in eerste instantie voor paniek, maar ook voor speciale interesse. Want wat is dit voor mierensoort? Hoe schadelijk is het draaigatje voor onze omgeving en hebben bestrijders al een oplossing voor een plaag? We laten hier geen vraag onbeantwoord.

Snel weer vrij van mieren?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende mierenbestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Hoge klanttevredenheid 9,0

Dit moet je weten over het draaigatje!

  • Draaigatjes maken superkolonies. Je krijgt héél veel mieren!
  • Nesten van draaigatjes verwoesten stoepen en tuinen.
  • De beet van een draaigatje is pijnlijk en irriterend!

Wat zijn de verschillen met de gewone mier?

Op het eerste gezicht lijkt het draaigatje op de gewone mier. Draaigatjes zijn namelijk ook zwart van kleur en hun lijfjes lijken te glanzen. Toch zijn er drie belangrijke verschillen, maar je hebt dan wel een goede loep en zelfs een microscoop nodig...

Tussen het borststuk en het achterlijf van draaigatjes zit een knoop.

Draaigatjes zijn een stuk kleiner dan gewone mieren.

Draaigatjes vind je vooral op door de zon verwarmde plekjes. Gewone mieren zijn minder ‘kieskeurig’: die kun je juist overal aantreffen.

mediterraan-draaigatje

Mediterraan draaigatje

Gewone mier

Mogelijk mediterraan draaigatje gespot? 3 gouden tips voor jou!

Onderzoek waar de draaigatjes precies zitten

Draaigatjes vind je vooral op door de zon verwarmde plekken. Bijvoorbeeld onder of tussen stoeptegels of op muren. Dit soort plekken vinden de draaigatjes geweldig! En hoe warmer het is, hoe actiever de mieren. Het is dan ook niet zo vreemd dat er bij goed weer letterlijk superkolonies uit de grond rijzen.

Kijk goed naar het nest van de draaigatjes

Nesten van draaigatjes herken je als ‘vulkaantjes’. Hoge bergjes zand met een kratertje in het midden. Rond de grote nesten vind je vaak ook nog wat kleinere nesten. Die worden als tussenstation gebruikt voor de mieren als zij op zoek gaan naar lekkernijen.

Kijk of er schade is ontstaan!

Natuurlijk heeft een enorme kolonie ook ruimte nodig. De draaigatjes graven dan ook net zo lang door tot tegels verzakken, met kapotte en dus gevaarlijke terrassen of stoepen als resultaat. Combineer dit gegeven met de vorige aanwijzingen en je weet zeker dat je te maken hebt met het mediterraans draaigatje. Maar wat nu?

Gevonden? Maak een melding!

Denk jij dat je draaigatjes hebt gevonden? Geef dit dan door aan het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). Deze organisatie registreert alle voorkomende gevallen om een compleet beeld te krijgen van draai

gatjesplagen. Daarnaast willen zij onderzoeken welke mogelijke oplossingen voor de plagen geschikt zijn. 

Wat voor schade richt een Mediterraans draaigatje aan?

  • Draaigatjes delen beten uit en steken met hun achterste! 
  • Draaigatjes verwoesten stoepen en tuinen met hun superkolonies.
  • Draaigatjes vernielen bepaalde plantensoorten.
  • Draaigatjes komen normaal gesproken niet voor in Nederland. Ze kunnen de aantallen van ‘onze eigen’ insecten negatief beïnvloeden. 

Is een draaigatje beet gevaarlijk?

Een beet van een draaigatje is niet gevaarlijk, maar het zorgt wel voor veel pijn en ongemak. Hoe een draaigatje zich verdedigt tegen vijanden, zoals andere insecten of de mens? Eerst bijt ze. Dan draait ze haar achterste onmiddellijk om (vandaar ook haar bijzondere naam) om een irriterend stofje in de beet te spuiten. Of het mediterraan draaigatje ook ziektes op deze manier verspreidt? De wetenschap biedt nog geen helder antwoord.

Draaigatje bestrijden: hoe zit het met de kosten?

Het draaigatje bestrijden? Aan een professionele oplossing wordt nog gewerkt. Want om een superkolonie volledig uit te schakelen, moet je alle in het nest aanwezige koninginnen doden. Zie je één koningin over het hoofd? Dan komt de kolonie binnen de kortste keren op volle sterkte terug. En omdat er nog weinig bekend is over de bestrijding bij draaigatjes, kunnen we je op dit moment ook niet veel over de kosten vertellen. Helaas.

Zelf het draaigatje bestrijden? Professionals adviseren om zelf géén gif of combinaties van gifmiddelen in te zetten, anders bouwen draaigatjes resistentie op. Het enige wat je kunt doen, is een eventuele plaag melden bij het KAD. Die zoekt dan samen met andere deskundigen volop naar mogelijkheden om het draaigatje effectief en zonder bijkomende schades aan te pakken!

Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder