Rode mieren in je tuin of huis: moet je je zorgen maken?
Rode mieren maken je het leven behoorlijk zuur. Sommige soorten bijten mensen of dieren en plunderen keukenkastjes. Andere rode mieren bijten niet, maar ze kapen evengoed je voorraden weg. Of jij je zorgen moet maken als er rode mieren rondtrippelen op plekken waar je zelf vaak rust, eet of drinkt? Natuurlijk. Maar de grotere vraag is eigenlijk wat jij aan een rode mieren plaag doet.
Wat zijn rode mieren?
‘Rode mieren’ is een verzamelnaam voor verschillende soorten rode mieren. Maar hieronder hangt nog een term, namelijk ‘rode bosmier’. Deze term verwijst specifiek naar twee soorten rode mieren die in ons land leven: de kale bosmier en de behaarde bosmier. Beide soorten zijn rood tot roodbruin van kleur en ze komen voornamelijk in beboste gebieden voor.
Dan zijn er nog twee mierensoorten die ook onder de noemer ‘rode mieren’ vallen én in Nederland voorkomen. Dit zijn de stronkmier en de zwartrugbosmier. Deze twee soorten lijken op de kale en de behaarde bosmier, maar zijn minder rood tot zelfs bruin van kleur. Een andere verwante soort is de rode vuurmier, maar die komt niet in ons land voor.
Hoe zien rode mieren eruit?
(los van de kleur)
Rode mieren bestaan uit een kop, een borststuk en een achterlijf. En net als alle andere soorten insecten hebben ze zes poten. Hoe groot de mieren precies zijn? Ook dat verschilt per soort, maar de gemiddelde rode mier (een vrouwtje) is ongeveer negen millimeter groot. Zie je rode mieren met vleugels? Dat zijn jonge koninginnen en mannetjes die op zoek zijn naar een maatje om mee te paren.
De bouw van een rode mier
Wat eet een rode bosmier?
De rode bosmier eet graag insecten, waaronder ook andere soorten mieren. De vangst wordt eerst met gif verlamd en daarna aan mierenlarven gevoerd. Of de volwassen mieren peuzelen de prooi zelf op. Dit ‘dieet’ heeft overigens een nut: rode bosmieren beperken zo het aantal schadelijke insecten en houden daarmee de natuur aardig in balans.
Hoe ziet een nest van rode mieren eruit?
Rode mieren maken vooral nesten boven de grond. In de vorm van grote zandhopen, dus het zijn mierenhopen. Hoe groot deze nesten worden? Ook dat is afhankelijk van de mierensoort. In sommige nesten leven tien tot twintigduizend mieren. Soms leven er zelfs meerdere koninginnen samen in een nest. De werksters van al deze koninginnen werken uitstekend met elkaar samen.
Een nest van rode mieren
Ik heb een beet van een rode mier!
Wat nu?
Een rode mier beet voelt heel vervelend aan. De gestoken plek kan rood worden en opzwellen. Soms ontstaan er ook vochtblaasjes. De plek kan soms ook heftig jeuken. Krab niet, anders verspreidt het gif zich door de huid en wordt de jeuk erger. Beter is om de gebeten plek direct te ontsmetten en een zalf of crème te gebruiken tegen de jeuk. De klachten verdwijnen na een week of twee vanzelf.
Zijn rode mieren gevaarlijk?
Ben je allergisch voor insectenbeten, dan treden er na een beet vaak ernstigere symptomen op. Het is dan goed om een anti-histaminicum bij je te hebben, zoals een Epi-Pen of ander middel dat de symptomen van een allergische reactie onderdrukt. Bij twijfel of paniek is het heel verstandig om contact op te nemen met een huisarts. Word je zelfs benauwd? Bel dan zo snel mogelijk het alarmnummer.
Rode mieren bestrijden
Wat is een slimme aanpak?
Als je in je tuin, woning of bedrijf op een bijtende rode mierensoort stuit, dan is het slim om deze snel te bestrijden. Wil je dit zelf doen? Dan moet je wel heel veel lokdoosjes plaatsen of met gif spuiten op plekken waar je dat eigenlijk liever niet hebt. Bovendien is een aanpak pas slim en effectief als deze is gericht op het uitroeien van het rode mieren nest zelf. Daar heb je een specialist voor nodig en die gaat als volgt te werk:
- Hij gaat op zoek naar het mierennest (als je deze zelf nog niet gevonden hebt).
- Hij bekijkt om welke rode mier het gaat.
- De expert stelt vervolgens een plan van aanpak op. Ook de kosten worden uitgelegd.
- Ga je akkoord met het plan? Dan start de specialist zo snel mogelijk.
- Het mierennest wordt bestreden met insecticide of met lokaasgel.
- Binnen een week - of zelfs binnen enkele dagen - zijn alle mieren weg!
Hoe voorkom je dat de rode mieren terugkeren in je huis of bedrijfspand? Kit zoveel mogelijk gaten en kieren dicht in gevels en vloeren. Trof je de rode mieren buiten aan? Zorg ervoor dat tuinafval nooit lang blijft liggen en houd afvalbakken goed gesloten. De mieren vergrijpen zich dan niet aan allerlei lekkernijen.
Hoe vind je een betrouwbare bestrijder?
Je zoekt niet naar een oplossing die weken in beslag neemt. Je zoekt ook niet naar een expert die te veel geld vraagt voor zijn diensten. Wat jij écht zoekt, is een betrouwbare vakman die eerlijke prijzen rekent en een jarenlange staat van dienst heeft opgebouwd. En dan liefst een expert die in jouw regio actief is en dus snel ter plekke kan zijn. Toets ons nummer of gebruik het contactformulier en je hebt direct contact met hem!