Vliegende mieren

Wil je alles over vliegende mieren weten? Lees dan gauw verder! We leggen niet alleen uit hoe je vliegende mieren kunt bestrijden, maar ook hoe je deze mieren op een veilige afstand houdt. En hoe kan het zomaar zijn dat deze mieren vleugels hebben en kunnen vliegen? Bestaan er verschillende soorten vliegende mieren? Ga er goed voor zitten en leer zo alles over de vliegende mier.

Direct vliegende mieren bestrijden

Snel weer vrij van mieren?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende mierenbestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Hoge klanttevredenheid 9,0

Navigeer direct naar

➤  Vliegende mier herkennen

➤  Gevaar van vliegende mieren en hulpvolle tips

➤  Leefstijl en paring van vliegende mieren

➤  Een vliegende mieren nest

Wat is een vliegende mier?

Een vliegende mier is een mannetje of vrouwtje (jonge koningin) die zijn of haar mierennest uitvliegt om te paren met een mier uit een andere kolonie. Dit doen ze om inteelt in het eigen nest te voorkomen. De mannetjes en de vrouwtjes vliegen uit, ontmoeten elkaar in de lucht en paren daar met elkaar.

Oorsprong van vliegende mieren

Vliegende mieren ontstaan in een mierennest. Een koningin legt eitjes en daaruit komen werksters, mannetjes en nieuwe koninginnen. Alleen de mannetjes en de koninginnen zijn vruchtbaar. De werksters zorgen uitsluitend voor voedsel en breiden het nest verder uit.

Hoe zien vliegende mieren eruit?

Vliegende mieren komen onder elke mierensoort voor. Zo ziet de gewone wegmier er als een gewone wegmier uit, maar dan met vleugels. Koninginnen zijn echter groter dan de werksters en de mannetjes. Hun antennes zien er ook anders uit dan die van de mannetjes: ze zijn geknikt in plaats van recht.

Kunnen ze steken of bijten?

Sommige vliegende mieren steken of bijten, maar dat hangt af van de mierensoort waartoe ze behoren. Mannetjes en vrouwtjes van een stekende mierensoort kunnen inderdaad mensen en dieren steken, maar deze steken of beten zullen hoogstens wat irriteren.

3 tips tegen vliegende mieren

Sluit ramen en deuren of plaats daar horren voor.

Gebruik een insectenspray: spuit het middel in hoeken van kamers.

Plaats binnen wat kleeflinten tegen vliegende mieren. 

Helpen de tips niet en komen er veel vliegende mieren naar binnen? Schakel dan even met onze ervaren mierenbestrijder voor advies. Hij weet vast wel een manier om af te rekenen met al die vliegende mieren. Bel of mail hem en hij helpt je graag verder!

Wanneer is het seizoen?

In Nederland hebben we vooral te maken met ‘bruidsvluchten’ van wegmieren. Die komen vaak eind juli en begin augustus voor, afhankelijk van het weer. De vliegende mieren verlaten hun kolonie, om te paren met mannetjes en koninginnen van andere kolonies. De mieren vliegen dus massaal uit voor een ‘mega-bruiloft’. Al spreken we eerder van ‘one-night-stands’, omdat het mannetje na de paring sterft. De jonge koningin vliegt door om ergens een nieuwe kolonie te stichten.

Waarom hebben sommige mieren vleugels?

Alleen de mannetjes en de jonge koninginnen krijgen vleugels. Die zijn nodig, want de mierennesten waar alle ‘bruiden’ en ‘bruidegommen’ komen, kunnen ver uit elkaar liggen. Bovendien mag de jonge koningin - als ze eenmaal bevrucht is - haar nest niet te dicht op het nest aanleggen waar ze zelf is geboren. Elke kolonie heeft immers zijn eigen gebied nodig.

Waar komen vliegende mieren op af?

Vliegende mieren, met name de mannetjes, vliegen alle kanten op en worden aangetrokken door licht. Het is dan mogelijk dat ze in je woning of bedrijfspand belanden. Verder worden vliegende mieren vooral aangetrokken door het andere geslacht. Ze hebben namelijk maar één doel en dat is paren.

Waarom paren ze in de lucht?

Mieren paren in de lucht, want daar komen mannetjes en vrouwtjes elkaar tegen. En als de ‘vonk’ eenmaal overslaat, is er geen houden meer aan. Hoe hoger het mannetje vliegt, hoe aantrekkelijker een jonge koningin hem vindt. Love is in the air!

Waar landt de koningin?

Na de paring zoekt de vliegende mieren koningin een plek op om een nest aan te leggen. Mogelijk vindt ze ruimte in een spouwmuur. Of ze legt een mieren nest aan in je tuin. Groeit dit nest uit tot een volwaardige kolonie, dan kan het voor overlast zorgen. De mieren graven tussen tuintegels of ze lopen voortdurend naar je keuken.

Wat is een vliegende mieren nest?

Een ‘vliegende mieren nest’ is niets meer en niets minder dan een gewoon mierennest, aangelegd door een koningin. In een nest kunnen zwarte of rode mieren zitten, afhankelijk van de soort. Heb je geen last van het nest, dan hoef je niets te doen. Heb je wel last van de mieren, dan moet je natuurlijk een professionele bestrijder inschakelen.

Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder