Mieren bestrijden

Mieren bestrijden: je kunt niet wachten tot er een oplossing komt. Want de mieren werken hard aan de bouw van hun nest en aan het verzamelen van voedsel. Iets te hard! Kijk maar eens op je aanrecht of zelfs op je bord. Kijk eens goed naar je terras, misschien dreigt dat wel te verzakken. Is mieren bestrijden echt nodig? Nou en of! Maar als je mieren goed wil aanpakken, dan moet je eerst weten hoe. 

Snel weer vrij van mieren?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende mierenbestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Hoge klanttevredenheid 9,0

Navigeer direct naar

➤  Zelf mieren bestrijden

➤  Hulp inschakelen

➤  Kosten bestrijden

➤  Mierenoverlast voorkomen

 

Kun je mieren zelf bestrijden?

De eerste stap bij een mierenprobleem is om de bron van alle ellende te vinden. Dat is het mierennest, want hieruit ontstaan alle mieren. Vind je het mierennest, dan is zelf mieren bestrijden een optie. Maar hoe en waarmee? En is een simpel huis-tuin-en-keuken middel wel voldoende tegen honderden tot duizenden mieren? Bekijk dit overzicht van de beste mieren bestrijden tips en neem een beslissing.

Drie chemische middelen om mieren te bestrijden

Lokdoosjes

Werkt een spuitbus niet, plaats dan mierenlokdoosjes. Deze zijn als chemische variant verkrijgbaar, maar er zijn ook lokdoosjes waarin een biologisch lokmiddel is verwerkt. Of de doosjes effectief zijn? Plaats ze niet op plekken waar je zelf vaak komt, want je lokt al snel meer mieren dan bedoeld.

Insectenspray

Je onderzoekt eerst waar de mieren lopen. Dan behandel je hun paden en nestingangen met een spuitbus. Gebruik de spray overigens niet voor mieren bestrijden buiten, want het is heel slecht voor andere dieren en het milieu. Het middel binnen gebruiken? Pas dan ook op waar je spuit en ventileer goed na een behandeling!

Poeder

Een chemisch of biologisch poeder tegen mieren is ook effectief in de strijd tegen mieren. Gebruik liever geen chemisch poeder, want je kunt hiermee vele andere beestjes vergiftigen. Groot nadeel: als het regent, stroomt al het poeder weg.

 

Let op! Koop alleen bestrijdingsmiddelen die goedgekeurd zijn door het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB). Zorg er ook voor dat je (kleine) kinderen en huisdieren ver van de behandelde plekken houdt. Je wilt ze immers niet vergiftigen. Lees gebruiksaanwijzingen altijd goed door en voer de instructies nauwgezet uit. Denk eraan dat je spuitbussen, poederdozen of lokdozen na gebruik inlevert als klein chemisch afval. 

Drie natuurlijke middelen om mieren te bestrijden

Aaltjes tegen mieren gebruiken

Mieren hebben een grondige hekel aan aaltjes. Deze kleine beestjes kun je buiten inzetten tegen de mieren. Het enige nadeel is wel dat de mieren door de aanwezigheid van aaltjes zich kunnen verplaatsen, waardoor je niet van het mierenprobleem af komt.

Zout als mieren-bestrijden-huismiddel

Je kunt zout oplossen in water en het mengsel op plekken sproeien waar veel mieren lopen. Dat je de mieren zo op afstand houdt, is mogelijk, maar daarmee is het probleem nog niet opgelost. Ook komt het vaak voor dat de mieren zich niets van de zoutoplossing aantrekken.

Mieren verdelgen met kokend water

Milieuvriendelijke mierenbestrijding is natuurlijk ook een optie. Zo kun je kokend water in een mierennest gieten. Bedenk wel dat dit een tijdelijke oplossing is, omdat de mierenkoningin zelden wordt gedood. Zij zit namelijk te diep in het nest.

Super tip! Professioneel mieren laten bestrijden

De beste manier om mieren te bestrijden: dat weet een professionele ongediertebestrijder! Bij een eerste contact stelt hij een aantal vragen. Hoe zien de mieren eruit? Zie je een duidelijk mierenspoor? Lopen de mieren binnen of buiten? De expert krijgt dan een duidelijk beeld van het probleem. 

Weet je niet waar de mieren vandaan komen? Maak dan meteen een afspraak met de ongediertebestrijder om te komen kijken. Hij stelt daarna een behandeling voor met twee speciaal voor mieren ontwikkelde middelen:

Lokaasgel (voor mierenbestrijding binnen én buiten gebouwen)

Insecticide (alleen voor mierenbestrijding binnenshuis)

Mieren bestrijden in de tuin of in huis onmogelijk? Bel ons!

Voor het effectief behandelen van hardnekkig ‘mierenbezoek’ hebben wij eigenlijk maar één passend advies: schakel een ongediertebestrijder in, zeker als je eigen middeltjes tegen mieren niet werken. Met een enkele ingreep behoort de mierenkolonie zo tot de verleden tijd! Contact opnemen is simpel: je belt of mailt ons en we koppelen je rechtstreeks aan een mierenbestrijder uit je eigen regio. 

Kosten mieren bestrijden

Een mierenhoop verwijderen? Dat kan niet snel genoeg! Maar wat betaal je eigenlijk voor de diensten van een professionele mierenbestrijder? Voor hij aan de slag gaat, kijkt hij eerst wat er voor een behandeling nodig is. De antwoorden op de volgende vragen helpen hem dan een correcte en eerlijke prijs te bepalen:

Om welke mierensoort gaat het?

Moet het mierennest eerst opgespoord worden?

Welk bestrijdingsmiddel kan en mag gebruikt worden?

Hoeveel werkuren zijn aan de behandeling gekoppeld?

Hoeveel behandelingen zijn nodig om het hele nest aan te pakken?

Afhankelijk van de grootte van het mierennest is één behandeling vaak voldoende. Zijn er toch meer behandelingen nodig? Dan zal de expert dit altijd eerst met je overleggen. Er gebeurt hoe dan ook niets zonder jouw uitdrukkelijke toestemming! Meer weten over de kosten en meteen een afspraak regelen? Bel of mail nu en je plaatselijke bestrijder helpt je zo spoedig mogelijk. 

Mieren verdelgen is jouw missie! Maar waar zitten ze eigenlijk?

Vervelende mieren in huis?

Mieren in huis tref je overal aan en vooral op plekken waar veel voedsel te vinden is. Zo lopen er veel mieren over de tegels in je keuken of woonkamer of ze zijn al bezig met het plunderen van keukenkastjes. Soms kan er zelfs een mierenhoop in een spouwmuur of in een kruipruimte liggen. Dit zijn lastig te bereiken plekken voor een behandeling en daar heb je vrijwel altijd een specialist voor nodig. 

Last van mieren in de tuin?

Mieren bestrijden in de tuin is absoluut noodzakelijk als er, bijvoorbeeld, een mierennest onder de tegels van je terras ligt. Tja, mieren maken steeds meer ruimte voor hun nest en dat betekent dat ze blijven graven in de grond totdat alles zowat verzakt. Soms komen ook nesten voor in holle boomstronken of de mieren graven zich onder in tuinafval. Het duurt dan wel even voor je het nest vindt.

Mierenoverlast voorkomen

Wat voor veel soorten ongedierte geldt, geldt ook voor mieren. Het is belangrijk dat je alle oppervlakken in je huis of bedrijfspand goed schoonhoudt. Mieren zijn namelijk verzot op voedsel en in het bijzonder op zoet voedsel. Frisdrank gemorst? Meteen wegpoetsen! Kruimels op de grond? Stofzuig of veeg die meteen weg, dan blijven de mieren wel op afstand. Meer lezen over mieren voorkomen? We hebben nog meer tips voor je klaarstaan!

Terug naar de homepage

Veelgestelde vragen over mieren

Een mierenplaag ontstaat wanneer mierennesten onder of vlakbij de gevelrand van een woning of bedrijfspand gevestigd zijn.

Vooral in de zomer ontstaat er veel overlast: de mieren worden aangetrokken door de warmte van de muren of de vloeren van het pand. Komen ze uiteindelijk in de woning of het bedrijf terecht, dan gaan ze op zoek naar etenswaren in keukenkastjes. Ook profiteren ze van de restjes die na een maaltijd zijn achtergebleven.

In een nest van de wegmier - één van de de meest voorkomende mieren in Nederland - zitten gemiddeld zo’n 5.000 mieren.

Het aantal mieren in een mierennest kan sterk variëren. Zo kan een nest van de slankmier bestaan uit enkele honderden mieren, terwijl sommige nesten van de rode bosmier tot wel een miljoen mieren tellen. In mierennesten kunnen, naast mieren, ook een groot aantal andere insecten en geleedpotigen leven.

Mieren kunnen zeer schadelijk zijn voor mensen.

Niet voor niets moeten professionele bestrijders soms hard optreden als een mierenkolonie de kop opsteekt. Maar over wat voor schade spreken we dan? Allereerst besmetten mieren voedsel van mensen met allerlei bacteriën en virussen. Daarnaast bouwen sommige mierensoorten hun nesten in spouwmuren of onder woningen en kunnen ze isolatiemateriaal ernstig beschadigen. Ook kunnen sommige mierensoorten mensen en dieren steken.

In principe kunnen alle mieren in Nederland bijten.

Het verschil zit hem echter in de hevigheid van de beet. Zo merk je vrijwel niets van een beet door de zwarte mier. Maar word je gebeten door een rode mier, kan dat wel eens flink zeer doen. Desalniettemin worden mierenbeten pas echt link als je benaderd wordt door een tropische mierensoort. Gelukkig komen die niet vaak in ons land voor. 

Een mierenbeet ziet eruit als een rood jeukend plekje op je huid en behandel je door het te koelen.

Als je door een zwarte mier wordt gebeten, dan verschijnt er meestal een klein rood jeukend plekje op je huid. Dit doet overigens geen zeer. Word je daarentegen door een rode mier gebeten, dan kan de beet wel zeer doen. De gebeten plek wordt ook erg rood en het gaat zwellen. Hoe behandel je een mierenbeet? Ontsmet eerst de gebeten plek met alcohol. Koel de plek vervolgens met behulp van wat ijs of met verkoelende zalf. Als de plek jeukt, kun je verzachtende en beschermende crème of zalf gebruiken. Mieren laten altijd een zuur achter in de huid. Zodra je krabt, kan het zuur zich verder in de huid verspreiden. De huid kan dan (nog meer) gaan jeuken. Krab dus niet! Bij ergere verschijnselen, moet je direct een arts raadplegen

Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder