Vliegende mierenplaag

Bij een plaag van vliegende mieren denk je aan mieren met vleugels die massaal in een tuin of in een huis vliegen. Of dit vaak voorkomt? In bepaalde regio’s meer dan in andere. Maar zeker is dat er ieder jaar vliegende mieren opduiken. En dat heeft alles te maken met hoe mieren leven en hoe ze zich door het land verspreiden.

Snel weer vrij van mieren?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende mierenbestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Hoge klanttevredenheid 9,0
085 - 029 8504

Wat zijn vliegende mieren?

Vliegende mieren zijn jonge mieren-koninginnen en mannetjes. Als die oud genoeg zijn, vliegen ze uit het mierennest waar ze geboren zijn. Ze gaan dan op zoek naar mannetjes en koninginnen uit andere kolonies om mee te paren. Dit heet de ‘bruidsvlucht’. Let op: we hebben het dus niet over een aparte mierensoort. Want vrijwel bij alle mierensoorten komt de vliegende mier voor.

Lees meer over vliegende mieren.

Hoe ontstaat een vliegende mieren plaag?

Eind juli en begin augustus komen de vliegende mieren in ons land tevoorschijn. De mannetjes en de koninginnen zoeken elkaar op en paren in de lucht. Na de paring sterft het mannetje en gaat de koningin op zoek naar een geschikte plek om haar eigen mierenkolonie te starten. Eenmaal op de grond bijt ze haar vleugels af, want daar heeft ze niets meer aan.

Hoe ernstig is een plaag van vliegende mieren?

Dat ligt eraan. Ze komen ieder jaar voor, maar ze veroorzaken op sommige plekken meer hinder dan op andere plekken. Misschien verschijnen ze ineens massaal in je tuin, als je lekker ligt te zonnen. Of er vliegen een aantal mieren je keuken binnen. Natuurlijk is dat niet leuk, maar het goede nieuws is dat de vliegende mieren na een paar dagen vanzelf weer verdwijnen

5 tips tegen een plaag

Sluit ramen en deuren als je vliegende mieren ziet.
Plaats eventueel horren voor de ramen en de deuren.
Spuit met insectenspray in alle hoeken van een kamer of keuken.
Spuit water met citroen of azijn in ruimtes (biologische spray).
Plaats lokdozen tegen mieren. Ze helpen ook bij vliegende mieren.

Zelf een vliegende mierenplaag bestrijden, maar geen succes?

Een vliegende mierenplaag kan kort zijn, maar wel hevig. Zie je al die vliegende mieren niet zitten, dan bel of mail je met je lokale mierenbestrijder van Mieren Kwijt voor een afspraak. Hij weet precies hoe je de hinder door vliegende mieren kunt tegengaan. Hoe je hem bereikt? Je belt hem via ons nummer of je stuurt hem een bericht via het contactformulier. Je wordt altijd geholpen, daar kun je van op aan.

Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder