Mierenplaag herkennen

Een mierenplaag herkennen? Jij bent al ervaringsdeskundige! Want je kunt geen verpakking meer open ritselen of er zitten mieren in. Rustig met een drankje in de tuin zitten lukt evenmin, want de mieren duiken constant in je glas. En het terras zelf? Door al het gegraaf van de mieren dreigt dat zelfs te verzakken. Ja, jij hebt het helemaal gehad met de mierenplaag en daar gaan wij jou stap-voor-stap bij helpen. Check daarom onze waardevolle tips!

Geen haast? Vraag een offerte aan

Snel weer vrij van mieren?

24/7 contact opnemen bij spoed
Lokale erkende mierenbestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Hoge klanttevredenheid 9,0

Dit moet je weten over een mierenplaag!

  • Mieren verspreiden veel schimmels en bacteriën.
  • Door een mierenplaag in je tuin verzakken tuintegels.
  • Sommige mierensoorten delen heel nare beten of steken uit!

Mierenplaag herkennen

Wat valt op?

  • Vooral in de keuken zie je mieren lopen.
  • De mieren kruipen over het aanrecht of zitten zelfs op je eten.
  • Je komt mieren tegen in (open) voedselverpakkingen.
  • De mieren lopen vaak over je lichaam of op dat van je huisgenoten.
  • Hoopjes zand tussen de tegels? Grote kans dat daaronder een mierennest ligt.
  • Je treft een mierennest aan in een stuk (rot) hout, zoals een boomstronk.
  • Je ziet mieren uit een spouwmuur komen. Of je vindt een nest in de kruipruimte.
  • Diverse planten worden aangetast door mieren.

Het ontstaan van een mierenplaag

Hoe ontstaat een mierenplaag? Net als bij andere insectensoorten is een mierenkolonie vooral bezig met leven en overleven. De meeste activiteit ontstaat bij warm weer, dus in de lente of in de zomer. Het voedsel in het nest onder de grond moet worden aangevuld en de werksters gaan op zoek. Ze komen dan in een woning of bedrijfspand terecht, waar ze natuurlijk helemaal niet gewenst zijn. Hoelang een plaag aanhoudt? Meestal trekt een plaag in de nazomer vanzelf weer weg, maar dat geldt helaas niet voor alle gevallen.

Wat te doen tegen een mierenplaag?

7 tips voor jou!

Spuit insectenspray tegen mieren

Maar… let op! Een dergelijk middel is giftig, dus spuit het niet op gebruiksvoorwerpen of voedsel, ook al lopen daar mieren op. Volg de gebruiksaanwijzing en pas op als je kinderen of huisdieren hebt. Ventileer ruimtes goed na gebruik van de spray.

Biologische spray tegen mieren

Maak zelf een ‘spray’ van zout en water en giet dit in een plantenspuit. Spuit het goedje op plekken waar je veel mieren ziet rondlopen. Het is niet zo dat zout mieren doodt, maar ze blijven wel op afstand.

Bloempot op mierenhoop

Een handig trucje voor mierennesten buitenshuis: vul een bloempot met aarde en zet deze omgekeerd op een mierenhoop. Haal de bloempot na ongeveer twee weken weg. Je ziet dan dat de mieren hun nest in de pot hebben uitgebreid. De inhoud van de pot kan direct in de biobak!

Doe een poging met mierenpoeder!

Kies voor een mierenpoeder op biologische basis, zodat je andere dieren en het milieu spaart. Ga dan na waar de mieren precies lopen en strooi het poeder op hun route. Let op: gebruik het poeder liever niet binnenshuis. Zeker niet als er (kleine) kinderen of huisdieren rondlopen!

Kokend water in een mierennest

Door kokend water in een mierennest te gieten, dood je mieren die zich in de bovenste lagen van een nest bevinden. De meeste mieren zitten helaas vaak dieper in het nest. Daar valt niet tegenop te gieten!

Strooi sterke kruiden tegen mieren

Bepaalde soorten kruiden, zoals peper, kaneel of kruidnagel hebben een vrij sterke geur. De geur kan de mieren op afstand houden als je de kruiden op een plek strooit waar je veel hinder ondervindt van mieren. Pas wel op dat de kruiden niet wegwaaien. 

Lokdoosjes voor mieren

In een lokdoosje voor mieren zit een chemische of biologische lokstof. Dat daar mieren op afkomen is zeker, maar je moet wel goed weten waar je zo’n doosje plaatst. Zet je die vooral binnen neer? Dan lok je mieren van buiten juist naar binnen.

Mieren plaag te heftig?

Jouw lokale expert weet raad!

Om een mierenplaag in huis of tuin aan te pakken, moet het hele mierennest ‘tot op de grond’ vernietigd worden. Maar... daar is meer voor nodig dan een spray met zout of een paar mierenlokdoosjes! Wil je flink besparen op doe-het-zelf middelen? Leg dan contact met een ervaren ongediertebestrijder uit je eigen regio voor een snellere en effectievere ingreep. Bel of mail hem nu voor een afspraak!

Kosten mieren plaag bestrijden

Hoe rekent een expert?

Als je niet wilt dat de mierenplaag (nog verder) uit de hand loopt, dan moet je een ongediertebestrijder inschakelen. Via onze website kom je zó in contact met een lokale expert. Deze voert eerst een inspectie uit om de aanpak en de kosten nauwkeurig in kaart te brengen. De antwoorden op de volgende vragen bepalen dan je prijs:

Hoe groot is de mierenplaag?

Om welke mierensoort gaat het?

Zitten de mieren binnen of buiten? Of overal?

Welke bestrijdingsmethode is de beste?

Hoeveel uren zijn nodig voor zowel inspectie als behandeling?

Hoeveel behandelingen zijn nodig om de plaag op te lossen?

Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder