Mieren in de spouwmuur: hoe pak je dat aan?
Voor mieren in de spouwmuur heb je eigenlijk maar één bestrijdingsmiddel nodig. Maar welk middel is dit en hoe zet je het slim in voor het beste resultaat? En wat als je de strijd tegen de mieren alsnog verliest? Leg de stofzuiger maar neer, want daarmee trek je echt geen mieren ‘uit de muur’. Met onze aanwijzingen én met hulp van een expert bereik je veel meer.
Hoe komen mieren in een spouwmuur terecht?
Een mierenkoningin kan in de lente of in de zomer worden aangetrokken door de warmte die een woning uitstraalt. Ze kruipt binnen via naden en kieren in muren of vloeren en begint een nest in de spouwmuur. Een ideale plek, want ze vindt er niet alleen warmte en vocht, maar ook voldoende bescherming. Niet veel later worden er heel veel miertjes geboren die allemaal één doel hebben: zoveel mogelijk voedsel vergaren.
Hoe vervelend zijn mieren in een spouwmuur?
- De mieren kunnen tot ver in de herfst en zelfs tot in de winter in je woning blijven. Juist omdat ze behaaglijk in een spouwmuur leven!
- Vanaf het nest verplaatsen de mieren zich makkelijk naar ruimtes waar voedsel ligt. Je treft ze dus aan in je keuken of in je woonkamer!
- Mieren kunnen isolatiemateriaal in de spouwmuur aanvreten. Ruimtes worden zo warmer en vochtiger en je hebt in no-time last van schimmel.
Zoeken naar een mierennest in de spouwmuur
Mieren in verpakkingen. In je afvalbak. Op je vloeren en zelfs op je eettafel. Die moeten toch ergens vandaan komen? Is er in de tuin geen nest te vinden, speur dan in je woning. Ligt er geen nest in het zand van de kruipruimte, dan is het goed mogelijk dat er mieren in de spouwmuur zitten. Volg de mieren van je keuken of andere plek naar hun nest en je komt er al snel achter waar ze zich precies ophouden.
De mieren komen door gaten en kieren bij hun nest in de spouwmuur.
Zelf mieren in de spouwmuur bestrijden: 3 tips
Hoe kom je bij een mierennest in een muur? Dat is niet bepaald een gemakkelijke opgave, maar ook geen onmogelijke. De spouwmuur slopen om bij de mieren te geraken is alvast géén oplossing, want het is zonde van de muur. Je hebt meer aan de volgende tips!
- Poets de oppervlaktes rond de muur. Zo wis je de geursporen die de mieren voor elkaar achterlaten.
- Plaats lokdozen vlakbij de muur, op de looproutes van de mieren.
- Zorg ervoor dat voedsel onbereikbaar blijft. Berg zoveel mogelijk op in harde, goed afsluitbare blikken of dozen.
Voor wie van plan is om met giftig poeder te strooien of met een insectenspray te spuiten: dit zal zelden leiden tot een mierenbestrijding met een goede afloop. Je weet immers nooit of een middel veilig is voor kinderen of huisdieren. Zelfs met lokdozen is het al oppassen geblazen, ook al bestaat een giftig middel soms uitsluitend uit biologische ingrediënten. En hoeveel lokdozen moet je eigenlijk plaatsen? Als er sprake is van een groot nest, ben je toch geld kwijt aan minstens tien dozen.
Geen resultaat met eigen middelen? Het kan sneller!
Niemand zegt dat het bestrijden van mieren makkelijk is. Al helemaal niet als ze zich in een spouwmuur verschansen. We brengen je dus graag in contact met een ervaren ongediertebestrijder: één die actief is in jouw woonplaats. Bel ons nummer of gebruik het contactformulier en je kunt snel een afspraak maken.
Bonustip!
Losse plinten? Scheuren in de muur? Gaten in de vloer? Als alle mieren weg zijn, kan onze expert je ook uitstekend helpen met het dichten van allerlei openingen in je woning. Dit is een prima voorzorgsmaatregel tegen een nieuwe mierenkolonie in de spouw!