Mieren in de grond: info, tips en advies
Je komt mieren in de grond tegen als je onkruid aan het wieden bent. Je ziet ze om de planten heen, in de bladeren, in het gras en op het terras. Daar, tussen de tegels, zijn de voegen al uitgegraven. Sommige tegels zijn zelfs al verzakt. Wat doe je dan en hoe snel moet het? Met onze adviezen kom je dicht bij een oplossing. Zo niet, dan bel je meteen met onze ongediertebestrijder voor een afspraak.
7 tips om mieren in de grond te bestrijden
Wat werkt en wat niet?
- Giet kokend water in de mierenhoop
Je kookt water en je giet dit geleidelijk in de opening van een mierennest.
Of dit werkt? Je doodt in ieder geval de mieren die zich in de bovenste delen van het nest bevinden.
Mieren die een meter of anderhalf diep in het nest zitten helaas niet. Kortom: een zinloze strijd.
- Strooi met koffiedik
Meng koffiedik met wat aarde en strooi dat op plekken waar je veel mieren ziet lopen. Liefst vlakbij je woning, want je wilt niet dat de mieren zich naar je keuken of woonkamer verspreiden. Houd er wel rekening mee dat je met het koffiedik de mieren niet bestrijdt, maar hoogstens tegenhoudt.
- Verwijder zoveel mogelijk tuinafval
Mieren zitten niet alleen graag in de grond, maar ook in of onder rotte bladeren. Of in overrijp fruit. Ruim daarom zoveel mogelijk tuinafval op en laat het zo snel mogelijk afvoeren.
- Op de mierenhoop sprayen?
Met een insectenspray een mierenhoop te werk gaan, is onbegonnen werk. Ten eerste omdat je met die spray hoogstens wat mieren aan de oppervlakte doodt. Ten tweede omdat het gif nooit diep genoeg in het nest zal dringen om ook de koningin te doden. Ten slotte: het is sowieso verboden om buitenshuis met giftige middelen te spuiten.
- Dicht zo snel mogelijk naden en kieren
Als er mieren in de grond zitten, kunnen ze zo naar je woning marcheren. Kit daarom zoveel mogelijk naadjes en kiertjes dicht in deuren, kozijnen, muren en vloeren. Het zal allicht helpen!
- Zet een omgekeerde bloempot op het nest
Maar doe er eerst wat aarde in. Wacht dan ongeveer twee weken: je zult zien dat de mieren ook in de pot een nest hebben gemaakt. De inhoud van de pot kan zo de biobak in. Of de mieren in de grond dan helemaal weg zijn? Nee, maar je hebt ze in elk geval vertraagd.
- Lokdoosjes buiten neerzetten: helpt dit dan?
Je kunt inderdaad lokdoosjes in de tuin neerzetten om de mieren in de grond aan te pakken.
Maar als het regent ben je je doosjes kwijt.
Bovendien kunnen andere insecten of zelfs dieren van de inhoud snoepen en er last van krijgen.
Hoe diep zit een mierennest in de grond?
Een mierennest kan een meter tot zelfs anderhalve meter diep in de grond zitten. Geen wonder eigenlijk, want een mierennest bestaat uit vele ondergrondse kamers en tunnels. Hoe groot het nest is en hoeveel mieren erin leven? Dat verschilt per mierensoort. Overigens kan er ook sprake zijn een mierennest in de grond als de mieren in een kruipruimte zitten. Deze nesten zijn meestal wat minder uitgebreid.
Wat voor problemen krijg je met mieren in de grond?
Mieren brengen bladluizen met zich mee, zodat ze van de zoete honingdauw kunnen snoepen die bladluizen produceren. Het probleem is wel dat de bladluizen zelf van bepaalde plantensoorten snoepen en zo je tuin ontsieren. Je zult dus ook actief bladluizen moeten bestrijden. Het tweede probleem? Als er een mierennest in je gazon ligt, dan zie je na verloop van tijd overal kale plekken. Over ontsiering gesproken…
Het allervervelendst? Mieren maken ook graag nesten onder (door zon verwarmde) tegels, want die bieden warmte en veiligheid. En hoe warmer het is, hoe actiever mieren zijn! Ze graven dan vlijtig tegels uit, waardoor je uiteindelijk achterblijft met een verzakt terras. Zoveel mogelijk zand terug in de voegen scheppen? Dit werkt maar tijdelijk, want de mieren graven zich zo weer in of uit.
Deze mieren hadden een volledig nest onder de vloer gebouwd. Pak een nest daarom zo snel mogelijk aan!
Hoe herken je een mierennest in de grond?
Vaak zie je een opgeworpen hoop zand, in een gazon of tussen tegels. Soms zie je zelfs meerdere hoopjes naast elkaar liggen. Afhankelijk van de mierensoort zijn dit meerdere ingangen naar één nest. Zijn het mieren die steken? Dan is het ook oppassen geblazen, zeker als er kinderen of huisdieren in de tuin spelen. Kun je helemaal geen mierennest in de grond vinden? Nodig een professionele bestrijder uit.
Mieren in de grond bestrijden? Jouw expert komt zó langs
Mieren onder de grond bestrijden is een lastig karwei zonder de juiste middelen en strategie. Laat het mierennest in de grond daarom behandelen door een professionele mierenbestrijder. Maak een afspraak en hij komt langs voor een inspectie. In de meeste gevallen kan een mierennest dezelfde dag nog worden aangepakt. Bel gerust ons nummer of vul het aanvraagformulier in. Beide zijn al gekoppeld aan een expert uit jouw regio!