Mieren
readtime 3 Minuten

Mieren in het voorjaar: hoe actief zijn ze?

6 aug 2020 • Redactie

Mieren in het voorjaar: hoe actief zijn ze?

In het voorjaar komt alles weer tevoorschijn: de vogeltjes beginnen weer vrolijk met fluiten en de bloemen komen uit de knop. Helaas ontwaken dan ook de mieren weer uit hun winterslaap! En mieren hebben maar één ding op het oog: voedsel vinden. Ze zullen dus overal op zoek gaan naar eten, mogelijk ook in jouw stulpje!

Wanneer ontwaken de mieren?

Zoals je mogelijk al weet, houden mieren in de winter een heerlijk winterslaapje. Dit omdat het buiten dan te koud is voor de mieren. Aangezien mieren koudbloedig zijn, daalt hun lichaamstemperatuur mee met de buitentemperatuur. Daardoor worden mieren steeds minder actief. 

Maar in het voorjaar komt het zonnetje weer tevoorschijn, wat betekent dat het natuurlijk steeds warmer wordt! De mieren merken dit ook en zijn door de temperatuurstijging in staat om uit hun slaap te ontwaken. Eenmaal ontwaakt gaan ze direct op zoek naar voedsel.

mieren in het voorjaar op zoek naar eten

Mieren op zoek naar voedsel

Niet alle mieren houden een winterslaap. Dit zijn namelijk de mieren in jouw huis de winter doorgebracht hebben. Deze mieren kunnen je in het voorjaar een hoop ellende bezorgen, wanneer ze nóg actiever worden. Want ze lopen een aantal maanden voor op hun collega’s buiten huis.

Mieren voorkomen in het voorjaar

Je wilt jouw lente en zomer natuurlijk ongestoord kunnen doorbrengen. Dan is het slim om alvast wat voorzorgsmaatregelen te nemen tegen mieren, want mieren voorkomen is natuurlijk makkelijker dan mieren verwijderen! Verder is het ook redelijk eenvoudig om mieren te voorkomen, alleen zul je er af en toe wat tijd voor vrij moeten maken. Hier zijn de beste tips om mieren te voorkomen in de lente en zomer:

  1. Maak regelmatig schoon, zowel binnen als buiten. Druppelde je ijsje op de grond of is er per ongeluk wat vlees van de barbecue gevallen? Dat is een waar feestmaal voor de mieren. Zorg daarom dat je al jouw geknoeide eten of drinken zo snel mogelijk opruimt, dan komen de mieren daar in ieder geval niet meer op af. Een andere reden om goed schoon te maken is dat een mier een geurspoor kan achterlaten wanneer hij voedsel vindt, zodat zijn vriendjes deze plek ook makkelijk kunnen vinden. Een keer een doekje eroverheen en het spoor is gewist.
  2. Berg al je voedsel en afval op in gesloten bakken of ruimtes. Het is natuurlijk hartstikke goed dat je jouw gevallen satéstokje zo snel mogelijk opruimt. Maar als het vervolgens een week in een open afvalbak blijft liggen, heb je er nog niets aan! De mieren gaan hun eten dan gewoon in de afvalbak halen. En als je voedsel open in de keuken hebt liggen, zal ook dat worden aangevallen door de mieren. Berg daarom zowel binnen als buiten je eten en afval altijd goed op. 

schoonmaken mieren voorkomen

Voorkom mieren door regelmatig schoon te maken

Toch mierenbestrijding nodig?

Meen je een mierennest en een heuse mierenkolonie te herkennen in jouw achtertuin? Of heerst er een mierenplaag in je keuken? Dan ben je er helaas te laat bij en zul je moeten overgaan op het bestrijden van deze mieren. Gelukkig bestaan er dan nog een aantal manieren waarop je zelf de mieren kunt proberen aan te pakken:

  1. Kokend water. Heb je het nest al gevonden in je tuin? Dan kun je er kokend water overheen te gieten. Op die manier kun je vaak wel een aantal mieren uitschakelen.
  2. Mierengif. Dit is lastig, want mierengif kun je niet zomaar rondstrooien. Je moet het bij de ingang of in de buurt van een mierennest leggen, anders heeft het weinig nut. Verder kun je dit gif natuurlijk niet zomaar in je huis gaan strooien. En lopen er kinderen of huisdieren rond? Dan is het al helemaal niet verstandig!
  3. Mierenlokdoosjes. Het spul dat in deze lokdoosjes zit, is redelijk vergelijkbaar met mierengif. Het voordeel hiervan is dat het gif zich op een centrale plek bevindt. Alleen blijft dit ook wat onverstandig als er kinderen of huisdieren aanwezig zijn. Gaan zij aan de haal met een lokdoosje, dan kunnen er alsnog gevaarlijke situaties ontstaan. Een ander nadeel van het lokdoosje is dat je er vaak niet alle mieren mee bereikt.

Het is van groot belang dat je alle mieren uitschakelt. Mis je er een paar, dan heb je over een tijdje weer te maken met zware mierenoverlast. Lukt het je niet om zelf alle mieren te pakken, dan is professionele mierenbestrijding de oplossing voor jou. Hij schakelt met gemak alle mieren uit en doet dit ook nog eens op een veilige manier.

mieren in het voorjaar bestrijden

Professionele bestrijding

Mieren bestrijden?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder