Bijtende mieren: hoe gevaarlijk is een mierenbeet?
Als je een mierenbeet oploopt, maak je je misschien wat zorgen. Maar hopelijk bieden we je hier, behalve informatie, ook troost. Is een mierenbeet wel gevaarlijk? Hoe ziet een mierenbeet eruit en welke mieren bijten eigenlijk? Gelukkig lang niet alle soorten: dat is alvast één troost. Bovendien vertellen we je ook hoe je een mierenbeet behandelt. Dat is al helemaal prettige informatie!
Welke mieren bijten?
Alle mieren bijten. Dat is helaas het slechte nieuws. Maar er is ook goed nieuws: van de beten van zwarte mieren (die het vaakst voorkomen, zoals wegmieren, ofwel ‘gewone tuinmieren’) voel je amper iets en die hebben dan ook weinig tot geen gevolgen. Rode mieren beten zijn daarentegen wel gemeen en zorgen voor heftigere symptomen.
Pas op voor de rode mier!
Bijtende mieren: waar kom je ze tegen?
Bijtende mieren komen voor in tuinen, bossen of zandvlaktes. Ze bouwen er nesten en breiden die geleidelijk uit. Als het om rode mieren gaat, dan maak je je misschien zorgen. Want wie weet graven deze mieren een nest in de zandbak van je kinderen. Of er lopen geregeld huisdieren in je tuin: ook die wil je natuurlijk mierenbeten besparen!
Hoe loop je mierenbeten op?
Je kunt - per ongeluk - in een mierennest belanden. Je verliest bijvoorbeeld je evenwicht en je valt in een opgeworpen hoop met zand. Of je prikt in een nest. Of je graaft het uit, tegen beter weten in. Mieren voelen zich in al deze situatie aangevallen, dus ze gaan bijten. Zijn het rode mieren? Dan heb je inderdaad een probleem, want hun beten zijn pijnlijk en roepen sneller allergische reacties op bij mensen die daar extra gevoelig voor zijn.
Hoe kun je een mierenbeet herkennen?
- Bij beten van zwarte mieren: de mierenbeet ziet eruit als een klein rood plekje. Het jeukt niet en doet ook geen zeer.
- Bij beten van rode mieren: de mierenbeet ziet eruit als een grote rode bult. Deze voelt vaak vrij pijnlijk aan en kan jeuken.
Hoe schadelijk is de beet van een mier? Laat het sporen achter? Als je er niet aan krabt, ontstaan er geen littekens. En als je niet allergisch bent, trekken de symptomen van de mierenbeet vanzelf weg. Dat duurt gemiddeld één tot twee weken.
Mierenbeten herkennen: zo zien ze eruit
Andere symptomen
(allergische reactie mierenbeet)
- Zeer heftige jeuk (naast bultjes ook uitslag)
- Benauwdheid
- Hoofdpijn en duizeligheid
Hoe gevaarlijk is een mierenbeet eigenlijk?
Een mierenbeet is in principe niet gevaarlijk, maar pas op als je allergische klachten krijgt. Mensen die weten dat ze allergisch zijn, hebben dan ook meestal medicatie op voorraad liggen. Jeukt een mierenbeet zo erg dat er zelfs uitslag ontstaat? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een arts. Word je zelfs benauwd of duizelig door één of meerdere mierenbeten en heb je geen medicatie? Bel dan het alarmnummer.
Hoe kun je een mierenbeet behandelen?
- Ontsmet de beet met wat ontsmettende alcohol.
- Gebruik een verkoelende zalf of crème om de jeuk van de mierenbeet te verzachten.
- Krab niet aan de plek als het jeukt, anders verspreidt het mierenzuur zich verder in de huid. Het gevolg is dan: nog meer jeuk, meer roodheid en nare littekens.
Hoe kun je agressieve mieren vermijden?
Agressieve mieren in de vrije natuur vermijd je door met een grote boog om hun nest heen te lopen. Dit klinkt simpel, maar zo eenvoudig kan een oplossing soms zijn. Houd ook je huisdieren en je kinderen weg van het nest. Breidt een nest vol agressieve mieren zich uit en bevindt het zich op jouw terrein? Aarzel dan zeker niet en schakel professionele hulp bij het bestrijden in.
Bijtende mieren zorgen voor problemen?
Een lokale deskundige helpt!
Een mierenbeet oplopen is al geen pretje, zeker niet als een rode mier daar verantwoordelijk voor is. En wat als die mier met haar zusters je woning of bedrijfspand betreedt? Je houdt de familie niet zomaar tegen met wat lokdoosjes of spuitbussen! Voor deskundige mierenbestrijding vraag je dus een ongediertedeskundige uit jouw eigen regio. Je vindt hem bij ons. Bel of mail vandaag nog voor advies én een afspraak.