Mieren
readtime 2 Minuten

Mieren voorkomen: 10 toppers van tips!

4 aug 2020 • Redactie

Mieren voorkomen: 10 toppers van tips!

Mieren voorkomen is een belangrijk ‘agendapunt’ voor veel huishoudens en bedrijven als de lente of zomer begint. Niemand zit immers te wachten op rijen mieren die iedere dag naar eettafels en keukenkastjes marcheren. Hoe jij voorkomt dat een mierenkolonie jouw voorraden bereikt of je tuintegels ondergraaft? Met onze tien toppers van tips, natuurlijk!

Mieren in huis voorkomen: alle tips 

 • Poets goed tegen mieren!

Mieren die over je tafel, aanrecht of vloeren lopen, laten een geurspoor voor elkaar achter. Andere mieren volgen zo precies hetzelfde spoor naar je eten. Poets daarom goed je keuken of woonkamer. Liefst iedere dag.

 • Laat nergens etensrestjes achter

Natuurlijk komt de mier af op gevallen kruimels of vuile vaat: het eten ligt er immers voor het grijpen! Veeg restjes daarom weg van tafels of vloeren en doe zo snel mogelijk de vaat na een maaltijd. Hoe schoner, hoe beter.

 • Berg je voorraden goed op

  opbergen tegen mieren

Mieren kruipen zo in open (plastic) verpakkingen om hun slag te slaan.
Beter is dan ook om je voorraden te bewaren in een goed afsluitbare, luchtdichte dozen of blikken. Geen mier die zich door blik of hard plastic kan boren!

 • Let op je afvalbakken

Mieren worden dol als ze denken aan wat ze in afvalbakken of kliko’s aan voedsel kunnen halen. Zorg er daarom voor dat je afvalbak of kliko altijd goed gesloten blijft. Laat het afval ook tijdig afvoeren en maak de bakken geregeld schoon. Hoe minder (geuren van) afval, hoe kleiner de kans op mieren!

 • Check op openingen in vloeren en muren

  mieren naden en kieren

Hoe meer kiertjes en gaatjes in muren of vloeren, hoe groter de kans op mieren. Nu zijn mieren zo klein dat ze zich vrijwel overal doorheen kunnen ‘wurmen’,
maar waarom zou je het ze makkelijk maken? Kit potentiële ingangen dicht en je voorkomt mogelijk ook een ‘invasie’ van andere soorten ongedierte.

 • Bang voor exotische mieren? Controleer goederen!

Sommige bedrijven handelen in voedsel. Nu komt het niet vaak voor dat er een tropische mier, zoals de faraomier, in ons land in goederen opduikt, maar 

je weet het nooit. Heb je een nieuwe voorraad aan eetbare goederen ontvangen uit de tropen? Controleer deze eerst op mieren en op ander vervelend ongedierte. Iets gevonden? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een professional die aan mieren bestrijden doet.

Mieren in je tuin: is dat wel te voorkomen?

Je kunt moeilijk een hek om je tuin plaatsen om mieren te voorkomen, want mieren kruipen overal overheen en doorheen. Het betere nieuws? Mieren zijn tot op zekere hoogte te voorkomen in de tuin, maar dan kun je de volgende tips tegelijkertijd opvolgen voor het beste resultaat!

 • Ruim tuinafval altijd zo snel mogelijk op

Mieren maken niet alleen kuilen in de grond: ze nestelen zich ook graag in rot hout, holle boomstronken of onder hopen bladeren. Het is daarom wijs om zoveel mogelijk tuinafval weg te halen en af te laten voeren. Doe dit regelmatig!

 • Heb je fruitbomen? Haal gevallen fruit snel weg

Geurige perziken. Knapperige appels. Sappige peren. Waarom zouden ook de mieren niet op al dat zoets afkomen? Pluk rijp fruit dus zo snel mogelijk van de bomen (en houd het lekker voor jezelf) en raap overrijp fruit ook direct van de grond. Bewaar dat fruit wel in een goed afgesloten afvalbak, anders weten de mieren alsnog hun weg te vinden.

 • Pak bladluizen grondig aan!

bladluizen verwijderen

Mieren zijn dol op bladluizen, want die produceren een zoete stof genaamd ‘honingdauw’.
Daarnaast kidnappen mieren bladluizen om ze als ‘huisdier’ of zelfs als slaven te houden. Niet best!
Zoek daarom naar een (liefst biologisch) middel om bladluizen aan te pakken. Je redt er meteen ook bepaalde tuinplanten mee, want bladluizen happen graag van planten.

 • Mieren weghouden met planten

Over planten gesproken: veel tuinders geven aan dat je mieren kunt weghouden met bepaalde bloemen of kruiden. Bijvoorbeeld met lavendel of goudsbloemen. Of met bieslook, salie en majoraan. Het proberen waard, denk je? Je hebt er ook meteen lekkere kruiden voor je soepen of salades bij, dus waarom zou je geen poging wagen?

Mieren voorkomen mislukt? Nodig een expert uit.

(Bijna) alle tips opgevolgd en toch hinder van een brutale mierenkolonie? Geen nood. Want er is altijd wel iemand die je kan helpen met mierenbestrijding: namelijk onze professionele ongediertedeskundige! Hoe je contact maakt met een plaatselijke expert? Je belt of mailt ons en hij beantwoordt je verzoek persoonlijk. Wedden dat de mieren binnen de kortste keren écht verdwenen zijn?

Mieren bestrijden?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder