Mieren
readtime 3 Minuten

Wat doen mieren in de winter?

4 aug 2020 • Redactie

Wat doen mieren in de winter?

In de zomer heb je flinke overlast gehad van mieren. Maar nu begint het langzaamaan weer winter te worden en trekken de mieren weg. Tenminste, dat denk je! Sterven mieren in de winter uit, of houden ze een winterslaap? Hoe zit dit precies?

Hoe overleven mieren in de winter?

Mieren zijn koudbloedige wezens, wat betekent dat hun lichaamstemperatuur hetzelfde is als de temperatuur in hun omgeving. Wordt het te koud, dan daalt de lichaamstemperatuur van de mier en is het beestje daardoor (vrijwel) niet meer in staat om nog actief bezig te zijn. De mieren lopen dan constant gevaar. Ze kunnen niet meer snel genoeg reageren op hun omgeving. Maar daarop hebben ze een oplossing gevonden!

Mieren bereiden zich voor op de winter

In de warmere maanden gaan de mieren druk aan de slag met het verzamelen van voedsel voor in het nest. Een deel eten ze zelf op en de rest gebruiken ze om hun voorraadje aan te vullen. Wanneer het winter wordt, trekken de mieren zich terug in het nest. Dit nest wordt wat dieper uitgegraven, omdat de aarde daar wat warmer is. De ingang wordt vervolgens geblokkeerd, zodat er geen vijanden het nest kunnen binnendringen. De voorraad aan voedsel is groot genoeg om de winter door te komen. Zo kunnen ze prima een paar maanden overleven en gaan ze dus een soort van ‘winterslaap’ in. Dit geldt natuurlijk alleen voor de mieren die buiten een nestje hebben. 

Hoe zit het met de mieren binnenshuis?

De mieren die in jouw huis een nest hebben, doen niet mee aan deze winterslaap. Aangezien het bij jou in huis nog aangenaam warm is, blijft de lichaamstemperatuur van de mieren ook hetzelfde en blijven ze dus actief. Heb je dus last van mieren in huis tijdens de winter, dan kun je er vanuit gaan dat er dus een mierennest in of tegen je woning aan zit! Mogelijk in de spouwmuur of in de kruipruimte onder je woning.

Hoe komen de mieren in jouw huis terecht?

Als je in de winter last hebt van mieren in huis gaat het waarschijnlijk om mieren die in de zomer jouw huis zijn binnengedrongen en er - zonder dat je het in de gaten had - een nest hebben gebouwd. 

Vaak komen mieren een woning binnen door allerlei kieren en gaatjes, maar ook via de achterdeur, wanneer deze de hele zomer heeft opengestaan. Vervolgens zoeken de mieren een beschut plekje van waaruit ze makkelijk bij allerlei voedsel terecht kunnen komen. Daarom zitten mieren bij jou in huis dus ook vaak in of rondom je keuken of kelder, aangezien hier jouw voedsel opgeslagen ligt.

mieren in huis in de winter

De mieren komen via kiertjes jouw keuken binnen

Mieren in huis voorkomen in de winter

Mocht je nog geen last hebben van mieren, dan is het natuurlijk prettig om te weten hoe je mieren voor kunt zijn! Het voorkomen van mieren is eigenlijk al nodig vanaf het voorjaar, wanneer de mieren ontwaken uit hun winterslaap. 

Zorg dat (zoveel mogelijk) kieren en gaten in je huis zijn dichtgemaakt, zodat de mieren niet zomaar naar binnen kunnen wandelen. Houd je huis ook goed schoon en bewaar al je etenswaren op een goed afgesloten plek, onbereikbaar voor mieren en ander ongedierte. Verder is het ook verstandig om regelmatig je afvalbak te legen. Zolang je mieren geen voedsel voorschotelt, zien ze ook geen reden om jouw huis binnen te dringen.

Mieren in huis bestrijden in de winter

Helaas ben je er nu pas achter gekomen dat er een mierennest in je huis zit. Dan is het zaak om zo snel mogelijk te beginnen met het bestrijden van de mieren, zodat je er ook weer zo snel mogelijk van af bent. 

Opsporen

Daarvoor moet je natuurlijk eerst het mierennest opsporen. Kijk goed waar alle mieren heen lopen en in welk kiertje of gaatje ze verdwijnen. Gegarandeerd dat het nest daar ergens zit! Vervolgens kun je veel gerichter aan de slag gaan met bestrijdingsmiddelen. Binnenshuis is het verstandig om alleen lokdoosjes te gebruiken, aangezien mierengif of -korreltjes gevaarlijk kunnen zijn voor jouw gezin en je huisdieren. 

Last van exotische mieren

Zie je het hele jaar door mieren in en rondom je huis? Dan bestaat ook de mogelijkheid dat je te maken hebt met exotische mieren. Ook dan kun je proberen om met een lokdoosje aan de gang te gaan. Lijkt dit niet te helpen? Schakel dan een bestrijder in. Hij kan je precies vertellen met wat voor mieren je te maken hebt en of dit mogelijk een speciaal gevalletje voor het KAD is!

Beste tip tegen mieren in de winter

Helaas kan het zomaar zijn dat lokdoosjes niet afdoende zijn. Mieren kunnen resistent zijn tegen dit gif, maar ze kunnen er ook voor kiezen om met een grote bocht om het lokdoosje heen te lopen. In dat geval is het nodig om er een mierenexpert er bij te halen. Besluit je namelijk om er in de winter niets aan te doen, dan kun je in het voorjaar een heuse mierenplaag bij jou in huis verwachten!

Mieren bestrijden?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder