Mieren
readtime 2 Minuten

Mieren lokken en vangen

26 mrt 2020 • Redactie

Mieren lokken en vangen

Je wilt mieren lokken en vangen om ze uit te roeien. Dat is je doel. Maar waar komen mieren eigenlijk op af? Zoetigheid! Verschillende soorten mieren houden zelfs bladluizen als ‘huisdieren’ of ‘slaven’. Want die produceren zoete honingdauw. Zitten de mieren liever in je keuken, op koekjes of op een taart? Gebruik eens mierenlokdoosjes, want ook daar zitten lekkernijtjes in... 

Hoe mieren vangen met een lokdoos?

Een mieren lokdoos is een doosje waarin een zoete lokstof verpakt zit. Deze lokstof bestaat vaak uit een biologische of chemische gel. De mieren komen op de gel af en nemen er wat van mee naar het nest. Daar eten ze de gel op en sterven ze binnen enkele dagen. De dode mieren worden opgegeten door andere mieren en deze sterven daardoor ook. Een heel nest op deze manier uitschakelen? Het kan, maar daar is wel veel geduld voor nodig.

Zelf een mieren lokdoos maken

Je kunt mierenlokdoosjes kopen bij een supermarkt of bouwmarkt. Via internet bestellen is ook een optie, want er zijn genoeg aanbieders. Liever zelf een mierenlokdoos maken, omdat je wel van knutselen houdt én geld wilt besparen? Dan kun je deze stappen volgen:

 • Pak een (laag) plastic bakje.
 • Knip een ingang in de zijkant van het bakje.
 • Vul het bakje met maïzena en (poeder-)suiker.
 • Meng de maizena en de suiker door elkaar.
 • Voeg wat zoete vloeistof aan het poeder toe, bijvoorbeeld siroop.
 • Zet het bakje neer op een plek waar mieren langskomen (niet op je eettafel!)
 • De mieren komen op het zoete af en nemen het mee naar het nest.
 • Wat gebeurt er als de mieren van het mengsel hebben gegeten? Ze ontploffen. En dat komt door de maizena, die kunnen de mieren namelijk niet verteren.

Hoe mieren lokken met een lokdoos? 

Als je een mieren lokdoos tegen mieren in huis gebruikt, plaats het doosje dan in een ruimte waar de meeste mieren zitten. Maar niet direct op plekken waar je zelf eet, drinkt of maaltijden bereidt. Bij een grote plaag zet je meerdere lokdoosjes neer. Bedenk wel dat je dan zo vijftig euro of meer kwijt bent.

Wil je een mieren lokdoos inzetten tegen mieren die net buiten je woning leven? Zet het doosje dan op een tactische plek, maar niet op je tuintafel (waar je geregeld eet en drinkt). Beter is ergens op of langs een ‘mierenroute’. Houd daarbij wel rekening met deze aanwijzingen:

 • Gebruik de lokdoos niet als het regent, tenzij het beschut staat.
 • Zet de doosjes ook niet bij deuren neer, anders lok je de mieren juist naar binnen.
 • Pas er ook voor op dat je kat of hond niet bij het doosje kan komen, want het gif kan - vooral voor kleine huisdieren - dodelijk zijn!

mieren lokdoos effectief

Met een aantal lokdozen op strategische plekken pak je de mieren effectief aan.

Mieren lokken: werkt dat?

Het mieren lokken met een lokdoos kent twee nadelen: je weet nooit zeker of alle mieren wel van de gel eten. Een mieren lokdoos nodigt vaak juist meer mieren uit, zeker als de doos binnen staat en de mieren van buiten naar binnen komen. Het tweede nadeel? Een zelfgemaakte mierenlokdoos (met maizena of gist) leidt tot ontplofte mieren. Het is dus niet bepaald een diervriendelijke methode. 

Mieren koningin vangen: waarom is dit het belangrijkste?

Je kunt tot in het oneindige mieren vangen, zeker als je de koningin niet uitschakelt, want die blijft eitjes leggen. Richt je daarom vooral op het mierennest zelf. Ligt dit binnen of buiten? En hoe kan dit nest zodanig worden behandeld dat ook de koningin het loodje legt? Hier bestaan zeer effectieve middelen voor, maar alleen een ongediertedeskundige is bevoegd om die te gebruiken. 

Mieren vangen in huis of buiten? Dat kan sneller!

Mieren vangen met een lokdoos: daar heb je vaak veel geduld voor nodig en in de meeste gevallen krijg je nooit alle mieren weg. Een snellere en betere optie is dus om af te spreken met een professionele bestrijder. Loopt de hinder door de mieren erg uit de hand? Nu bellen of mailen voor een afspraak met een lokale professional in mieren bestrijden? Via deze website regel je het snel.

Mieren bestrijden?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder